Одржани 10. Европски дани сунца у Кули

У организацији Друштва за обновљиве изворе енергије СТШ “Михајло Пупин” из Куле и Локалне самоуправе Кула одржана је десета и јубиларна манифестација и стручни скуп ЕВРОПСКИ ДАНИ СУНЦА У КУЛИ“ , 09. маја 2019. године са циљем да се промовише употреба соларне енергије, прикажу најновији системи и достигнућа у овој области и повећа енергетска ефикасност и заштита животне средине у нашој средини и Републици Србији.

Слика учесника 2019

Слике са стручног скупа можете да погледате у галерији фотографија, или ако кликнете на LINK.

Комплетан извештај можете погледати ОВДЕ (клик на линк).

 - Испод кликните на "Опширније" за детаљан приказ дешавања :

 

Већ традиционална X Манифестација и стручни скуп „Европски дани Сунца“ састоји се из два дела : у првом делу на платоу у школском двопришту који је ове године формиран били су представљени произвођачи елемената обновљивих извора енергије и системи за уштеду енергије и повећање енергетске ефикасности и то:

1. Покретног (преносивог) аутоматизованог соларног електрогенератора (Слика 1) за потребе наставе у СТШ „Михајло Пупин“ у Кули

slika1

2. Мини ветрогенератора с преклопним стубом типа „ђерам“ (Слика 2) за потребе наставе Средње техничке школе „МИхајло Пупин“ у Кули

 slika2

 

3. Плутајуће мини хидротурбине типа воденичког кола (Слика 3) за потребе СТШ „Михајло Пупин“ из Куле

 slika3

 slika4

 

- ATM – TERMING DOO Кula http://termingkula.rs/ где је представљен ТЕРМОГЕН НА АГРО И ДРВЕНИ ПЕЛЕТ ГОРИОНИК СА ПОМОЋНИМ РЕШЕЊЕМ, директора компаније господина Дејан Банатски, дипл. инж. машинства. Сам производ је представио господин Фејди Јарослав, дипл. инж. машинства.

Фирма „Терминг ДОО “ из Куле основана је 1996 године, у време док је коришћење биомасе као енергента била само идеја иновативних и нешто чиме се мало ко бавио. Ипак, главни производ наше фирме онда, и још увек су котлови за ложење сламом и остацима биљног порекла. Како је фирма заузимала своје место на тржишту, тако су се ређале идеје. Највећим делом у сфери пољопривреде где врло успешно заокружујемо технолошке процесе грејања.

- Соларни кофер,

Изложбени простор је био посећен и од стране деце из предшколске установе „Бамби“, ученика основних школа општине Кула, ученика Средње техничке школе „Михајло Пупин“ – Кула и велики број заинтересованих грађана наше средине. Сам стручни скуп је био посећен од стране представника локалних самоуправа општина Нови Сад и Бечеја, представника средњих техничких школа Сомбор, Вршац, Врбас, Рума и Нови Сад.

Други део манифестације имао је стручни карактер (који jе организован у свечаној сали наше школе) где су предавачи различитим темама говорили о томе у ком правцу иде развој, као и какве су препреке у што масовнијој употреби обновљивих извора енергије, применама мера енергетске ефикасности како код нас али и о искуствима из иностранства.

Предавач по првој теми „Подстицаји у области обновљивих извора енергије у Републици Србији“ говорио је господин Растислав Крагић, дипл. инж. ел.самостални саветник у Министарству рударства и енергетике Републике Србије, Сектор за енергетску ефикасност и обновљиве изворе енергије, Одсек за обновљиве изворе енергије, који од почетка организовања учествује и даје велики допринос скупу. Због хитник послова у Министарству није мого да присуствује.

Предавач по другој теми „Зелена школа“ – формирање регионалног образовног центра зa школовање и обуку ученика и професионалаца у области коришћења обновљивих извора енергије и енергетске ефикасности у Средњој техничкој школи "Михајло Пупин" у Кули био је господин проф. др. Александар Д. Родић, дипл. инж. електротехнике - Руководилац Центра за роботику, Потпредседник Скупштине Института Институт „Михајло Пупин “ д.о.о. Београд.

Предавач по трећој теми - Резултати испитивања фотонапонског напајања и један метод еколошког напајања Републике Србије електричном енергијом био је господин Ванр. проф. др Зоран Николић, дипл. инж. ел. Савез машинских и електротехничких инжењера и техничара Србије (СМЕИТС) Друштво за обновљиве изворе електричне енергиј.

Предавач по четвртој теми - Енергетски ефикасно насеље „Соларна долина“ надомак Новог Садa био је господин др. Џолев Никола, дипл. инж.електротехнике, Термо-инжењеринг д.о.о – Нови Сад.

Предавачи по петој теми - „Примена аутобуса на електрични погон“ у Београду био је господин мр. Слободан Мишановић, дипл. инж. саобраћаја

X Манифестација и стручни скуп „Европски дани Сунца“ у Кули је акредитована од стране ЗАВОДА ЗА УНАПРЕЂЕЊЕ ОБРАЗОВАЊА И ВАСПИТАЊА Центра за професионални развој запослених у образовању Број: 511-4/2019 од 17. 03. 2019.године. Сви учесници ће добити Уверење о учествовању на стручном скупу.

X Манифестацију и стручни скуп „Европски дани Сунца“ у Кули материјално су помогли и подржали: Локална самоуправа општине Кула. Такође ДОИЕ је ангажовао и сопствена средства за реализацију ове манифестације.

На иницијативи колегинца наше школе госпођеАлександра Херцег-Рокни и госпође Љепосава Кривокапић професорице српског језика и књижевност, Друштво за обновљиве изворе енергије и Средња техничка школа „Михајло Пупин“ Кула у оквиру X Манифестације и стручног скупа „Европски дани Сунца у Кули“ 10. маја 2019. године

Расписали су литерарни конкурс на тему:

 

за нижи узраст (5–8. разреда основне школе)

 • Енергија у природи је невидљива, али ухватљива
 • Природа нигде не жури, а ипак све стигне да уради
 • Природа оплемењује лепотом, ценимо ли то?

за виши узраст (1– 4. разреда средње школе)

 • „Ко не зна у коју луку плови, њему ниједан ветар није повољан“ Сенека
 • Тишина је извор велике снаге
 • „Не тече то река, већ вода. Не тече то време, већ ми“ И.Андрић

 

Након приспелих радова Организациони одбор и стручни жири у саставу: Александра Херцег-Рокнић и Љепосава Кривокапић је прогласио награђене радове.

за нижи узраст (5–8. разреда основне школе)

 1. Марија Жирош ОШ "Иса Бајић" Кула
 2. Даријан Харди ОШ "Петефи бригада" Кула
 3. Лука Фолк ОШ "Вук Караџић" Црвенка

за виши узраст (1– 4. разреда средње школе)

 1. Божидар Ђурић СТШ "Михајло Пупин" Кула
 2. Катарина Фејди Гимназија "Петро Кузмјак"
 3. Урош Жегарац СТШ "Михајло Пупин" Кула

Топло захваљујемо свим ученицима и њиховим наставницима. Пристигло је заиста доста маштовитих и иновативних радова младих љубитеља писане речи! Похваљујемо њихов труд додела награда је организована у Свечаној сали СТШ „Михајло Пупин″, у петак, 11.05. у 18.00.

Захваљујемо се свим учесницима стручног скупа колегиницама и колегама који су учествовали у реализацији ове традиционалне манифестације, а ове године и jубиларне десете

 

primi sui motori con e-max